Εξοχική έκτακτη ανάγκη: Τι να γνωρίζετε
Μια υπερτασική έκτακτη ανάγκη έχει επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλεί επιπλοκές όπως η αποτυχία οργάνων. Η κακοήθη υπέρταση είναι ένας τύπος υπερτασικής έκτακτης ανάγκης.
Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των γιατρών και των διαγνωστικών οδηγών σχετικά με τον τρόπο χαρακτηρισμού της κακοήθους υπέρτασης. Μερικοί αναφέρονται στην ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων ως το κύριο χαρακτηριστικό της κακοήθους υπέρτασης, ενώ άλλοι δείχνουν ένα συνδυασμό βλάβης των ματιών και πολύ υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ορισμοί στην άκρη, η αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 180/120 χιλιοστά του υδραργύρου (mm Hg) αποτελεί αιτία ανησυχίας. Όποιος το έχει πρέπει να λάβει άμεση φροντίδα. Παρακάτω, περιγράφουμε τι είναι μια υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πώς είναι διαφορετικό από την καλοήθη υπέρταση, μια υπερτασική κρίση και υπερτασική επείγουσα ανάγκη. Στη συνέχεια διερευνούμε τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία για επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τι είναι μια υπερτασική έκτακτη ανάγκη;
Η κακοήθη υπέρταση είναι ο πιο σοβαρός τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης. Προϋποθέτει ως υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αρτηριακή πίεση συχνά υπερβαίνει τα 180/120 mm Hg, με τον κατώτατο αριθμό πάνω από 130 ή 140 mm Hg. Μια υπερτασική έκτακτη ανάγκη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας βλάβη σε πολλαπλά όργανα και συστήματα οργάνων.
Οι γιατροί κάποτε ορίστηκαν κακοήθη υπέρταση ως ακραία αρτηριακή πίεση που βλάπτει τους αμφιβληστροειδείς. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες της υγείας αναγνωρίζουν τώρα ότι το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους και το καθορίζουν γενικότερα, σημειώνοντας ότι μπορεί να βλάψει πολλά όργανα.
Πολλοί άνθρωποι με κακοήθη υπέρταση αντιμετωπίζουν αλλαγές ματιών, όπως:
- θολή όραση
- Η αιμορραγία
Τυπικά, η κακοήθη υπέρταση περιλαμβάνει διαστολική πίεση, τον κατώτατο αριθμό σε ανάγνωση, που υπερβαίνει τα 130 mm Hg. Τείνει επίσης να βλάψει τα μάτια, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Εάν ένα άτομο δεν λαμβάνει θεραπεία για κακοήθη υπέρταση, η προοπτική είναι χειρότερη από ό, τι για άτομα που έχουν άλλες μορφές υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μαύρους, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 σχετικά με μια μακροπρόθεσμη μελέτη.
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 168 συμμετέχοντες με κακοήθη υπέρταση, βρέθηκε επίσης: Ζημιές στο 55% των συμμετεχόντων
Li> Μειωμένη άντληση της καρδιάς στο 56% των συμμετεχόντων
/80 mm Hg. Η καλοήθη υπέρταση είναι μια λιγότερο επικίνδυνη μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης, την οποία οι γιατροί μπορούν επίσης να αποκαλούν βασική υπέρταση. Δεν προέρχεται από μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, αν και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού και η παχυσαρκία μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
Σε αντίθεση με την κακοήθη υπέρταση, η καλοήθη υπέρταση δεν είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι μια χρόνια κατάσταση, και παρά το όνομά του, μπορεί να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η καλοήθη υπέρταση μπορεί να επηρεάσει τους νεφρούς με την αραίωση του νεφρικού φλοιού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρροή πρωτεΐνης σε ούρα. Ωστόσο, η καλοήθη υπέρταση δεν προκαλεί σημαντική, άμεση βλάβη στα νεφρά, αλλαγές στα μάτια ή ευρέως διαδεδομένη βλάβη οργάνων, όπως φαίνεται σε υπερτασικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η κακοήθη υπέρταση. Αν ένα άτομο με καλοήθη υπέρταση δεν λαμβάνει θεραπεία για αυτό, μπορεί να οδηγήσει μια υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το 60% των ανθρώπων που έχουν βιώσει υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να μην έχουν ιστορικό καλοήθους υπέρτασης.
«Κρίση», «Έκτακτης ανάγκης» και «επείγον»
Μια «υπερτασική κρίση» είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει περιπτώσεις υπερτασικής επείγουσας ανάγκης και υπερτασικής έκτακτης ανάγκης, όπως η κακοήθη υπέρταση. Ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρταση, το 2% ή λιγότεροι θα βιώσουν μια υπερτασική κρίση. Η διαφορά μεταξύ υπερτασικού επείγοντος και υπερτασικής έκτακτης ανάγκης είναι ότι δεν υπάρχει βλάβη στο όργανο σε περιπτώσεις επείγοντος, παρά την έντονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης . Η βλάβη του οργάνου είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας υπερτασικής έκτακτης ανάγκης.
Μια ταχεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει υπερτασική επείγουσα ανάγκη ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν η αρτηριακή πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του κανονικού εύρους. Αυτό μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνει διαστολικές πίεση αίματος τόσο χαμηλές όσο 100-110 mmHg. Αλλά ένα άτομο με υπερτασική επείγουσα ανάγκη ή έκτακτη ανάγκη έχει συνήθως αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 180/120 mm Hg.
Αν και τεχνικά ο όρος “υπερτασική κρίση” περιλαμβάνει περιπτώσεις υπερτασικής επείγουσας ανάγκης και έκτακτης ανάγκης, οι γιατροί χρησιμοποιούν μερικές φορές μόνο τον όρο για υπερτασικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως περιπτώσεις κακοήθους υπέρτασης. Αυτό ισχύει συχνά εάν εμπλέκεται η δυσλειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας απώλεια συνείδησης, σύγχυσης, κατάσχεσης ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι υπερτασιακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους υπέρτασης, είναι απειλητικές για τη ζωή και απαιτούν άμεση θεραπεία.
προκαλεί
Μια υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια κοινή επιπλοκή της καλοήθους υπέρτασης. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν αυξημένο κίνδυνο υπερτασικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η κακοήθη υπέρταση. Άλλες αιτίες κακοήθους υπέρτασης περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικά σταματάει το φάρμακο, ειδικά η φαρμακευτική αγωγή με την αρτηριακή πίεση
- χρησιμοποιώντας ορισμένα φάρμακα, ειδικά αμφεταμίνες
- έχοντας μια κατάσταση που επηρεάζει Το κεντρικό νευρικό σύστημα
- έχοντας μια ασθένεια που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, όπως η στένωση της νεφρικής αρτηρίας
- Έχοντας διαταραχές ενδοκρινικού συστήματος, όπως το σύνδρομο Cushing
- έχοντας συμπτώματα αορτικής
συμπτώματα
συμπτώματα υπερτασικής έκτακτης ανάγκης μπορεί να περιλαμβάνει:
- Πόνος στο στήθος
- Ένας πονοκέφαλος
- Πόνος στην πλάτη
- Δυσκολία αναπνοής
- πρόβλημα να βλέπεις, συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής τύφλωσης
- μείωση της ούρησης
- Σύγχυση
- Κατασκευές
- Η απώλεια συνείδησης
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν βλάβες οργάνων και μπορεί επίσης να μοιάζουν με αυτά των άλλων Ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές και νεφρικές ασθένειες. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε ιατρική φροντίδα αμέσως. Ένα άτομο δεν πρέπει να διαγνώσει αυτοδιαγνωστική.
Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό
Η αρτηριακή πίεση άνω των 180/120 mm Hg μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας απειλητικής για τη ζωή έκτακτης ανάγκης. Εάν είτε ο αριθμός υπερβαίνει αυτό, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κλήση 911 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.
Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν:
- έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, 130/80 mm Hg ή υψηλότερα, και κανένα άλλο συμπτώματα
- Θέλετε να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση ή το φάρμακο τους σταματά να λειτουργούν
- Έχετε νέα συμπτώματα που σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως βλέπετε σημεία
μετά τη λήψη επείγουσας φροντίδας για ένα υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίστε να βλέπετε έναν γιατρό. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων, σοβαρών επιπλοκών και να επιτρέψει στον γιατρό να παρακολουθεί τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου.
Διάγνωση
Η διάγνωση της κακοήθους υπέρτασης αρχίζει με τη λήψη ιατρικού ιστορικού και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό να καθορίσει ποιες δοκιμές μπορούν να ανιχνεύσουν την αποτυχία οργάνων. Οι δοκιμές που μπορεί να συστήσει ένας γιατρός περιλαμβάνουν:
- Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, που ονομάζεται EKG, το οποίο μετρά τους ηλεκτρικούς παλμούς στην καρδιά
- μια ακτινογραφία θώρακα για να ελέγξει την υγεία του Καρδιά και πνεύμονες
- Εργασία αίματος για να αναζητήσετε σημάδια αποτυχίας οργάνων, μόλυνσης και ορισμένων χρόνιων ασθενειών
- Screening ούρων για να αναζητήσετε σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας
- CT , Η μαγνητική τομογραφία και άλλες σαρώσεις απεικόνισης για να ελέγξουν για βλάβη στον εγκέφαλο και την αορτή, για παράδειγμα
- υπερήχους, που μπορεί να περιλαμβάνουν ηχοκαρδιογραφία, για να ελέγξει πώς η καρδιά αντλείται
Θεραπεία
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης πολύ γρήγορα μπορεί να βλάψει τη ροή του αίματος στα όργανα που συνηθίζονται στη λειτουργία σε υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνήθως χορηγούν φάρμακα που σταδιακά μειώνουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου σε περίπου 160/110 mm Hg εντός των πρώτων 24 ωρών.
Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο έχει μια αορτική ανατομή, είναι σημαντικό να μειώσετε γρήγορα την αρτηριακή πίεση.
φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός περιλαμβάνει:
- labetalol
- νιροπρωστίδιο νατρίου
- Nicardipine
- esmolol
- Νιτρογλυκερίνη
- Clevidipine
Συνήθως, ένα άτομο λαμβάνει το φάρμακο μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής (IV) σε φλέβα. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να δώσει υγρά μέσω του IV. Το άτομο πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση έως ότου πέσει η αρτηριακή πίεση και ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει την αιτία της υπερτασικής έκτακτης ανάγκης. Μπορούν να συστήσουν πρόσθετες θεραπείες και μπορούν να παραπέμψουν το άτομο σε ειδικό για φροντίδα.
Περίληψη
Μια υπερτασική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση φροντίδα. Εάν ένα άτομο λαμβάνει θεραπεία εγκαίρως, υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης. Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε τη θεραπεία για επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει είτε το σχήμα σε μια ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης που είναι υψηλότερη από 180/120 mm Hg.
Διαβάστε αυτό το άρθρο στα ισπανικά.
- ΑΙΜΑ/Αιματολογία
- Καρδιαγγειακή/Καρδιολογία
, και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.